Si vols està ben servit, fes-te tu mateix el llit
En aquest tercer article sobre transició energètica i sobre canvis en el CONSUM, PRODUCCIÓ i DISTRIBUCIÓ DE L’ENERGIA, tractarem de l’OPORTUNITAT DE CANVI en la DISTRIBUCIÓ.
Fins que nosaltres vulguem, l’energia va en una direcció: des de la producció (centrals hidroelèctriques, tèrmiques, nuclears,…), el transport (Red Elèctrica Española), la distribució (e-distribución) fins les nostres llars, amb una comercialitzadora que ens cobra per aquest subministre. Però com hem vist en l’article anterior, qualsevol pot ser productor d’energia elèctrica, a més de forma renovable, amb les plaques solars.
El context normatiu ja està adaptat a aquest fet: el Reial Decret 244/2019 regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica. I no només per autoconsum : el Reial Decret 1955/2000 i el 413/204 regulen les activitats de producció d’energia elèctrica (incloses les renovables). És a dir, puc fer l’energia que necessito i ser autosuficient (a això es diu AUTOCONSUM INDIVIDUAL), i inclús ser productor d’energia.
Per tant, la distribució d’energia pot ser diferent passant de ser centralitzada, jerarquitzada, unidireccional i oligopolístic a una distribució descentralitzada (cada usuari produeix l’energia que necessita amb la seva instal·lació de plaques solars fotovoltaiques), multidireccional (l’energia que l’usuari no consumeix es tira a la xarxa i aprofita per altres usuaris) i democratitzada, sense sobre-dependència de tercers (el fet de poder disposar de la pròpia energia l’usuari no està tant condicionat a canvis de preu del mercat elèctric).
A més, aquest marc normatiu ens permet compartir l’energia amb altres usuaris: podem cedir o distribuir l’energia produïda (dintre un radi de 2 km si la instal·lació es sobre teulada, si es sobre terreny rústic el radi és de 500 m). Això permet que llars que no disposen de teulada o la tenen mal orientada, comerços o comunitats de veïns d’un bloc d’habitatges, es puguin beneficiar de la producció fotovoltaica. A això es diu AUTOCONSUM COMPARTIT.
I és més, s’està transposant normativa europea sobre la creació de COMUNITATS ENERGÈTIQUES (ciutadanes i d’energies renovables). Així els usuaris es poden agrupar baix una figura jurídica, per proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o socis o a les zones locals on operen.
Semblant a la tradició de cooperatives agràries que tenim al territori, en que petits productors formen part com a socis i es beneficien d’una sèrie de serveis per estar agrupats: recullo garrofes o olives i les porto a la cooperativa que em facilita la seva posada al mercat, o adquireixo altres productes de proximitat (hortalisses, oli,…). “Pos” seria semblant amb l’energia: a través de la comunitat energètica puc portar a l’energia que produeixo o que em sobra, o adquirir-ne, puc ajudar a usuaris amb pobresa energètica, em puc beneficiar de compres massives (de pellets per biomassa, de millora del contracte elèctric,…), compartir un vehicle elèctric, disposar d’un punt de recàrrega de vehicle elèctric pels socis…
I es que no solament hem de decidir si instal·lem plaques solars si amortitzem en pocs anys la inversió; si tenim un consum elevat d’electricitat, o si ens costa molt l’electricitat,… Hem de produir la nostra energia de manera renovable de manera autosuficient o amb un autoconsum compartit o per una comunitat energètica, per l’amortització ecològica i perquè el sistema actual de xarxa elèctrica no tindrà prou capacitat per continuar subministrant la demanda de tots els usuaris.
Arreu d’Europa i el mon ja estan implantant autoconsums individuals, compartits i comunitats energètiques locals. I moltes no les han fet cap empresa ni cap administració, si no ciutadans comuns i anònims però amb una visió clara i es que:
“SI VOLS ESTÀ BEN SERVIT, FES-TE TU MATEIX EL LLIT”.
El camí té dificultats però des de l’oficina de transició energètica estem per guiar-vos i ajudar-vos.
Us podeu dirigir al vostre Consell Comarcal o enviar la consulta a ojose@montsia.cat.